Article Index

Historikk


Bedriften ble etablert i1948 av Samson Lid og fikk først navnet S.G. Lid & Skutlaberg Metallindustri, med hensikt å starte opp produksjon av møbellås og beslag. Beslagproduksjonen ble aldri startet, i stedet ble det en sykkelkjetting med oppstartsproblemer. Lid Jarnindustri AS er en serieproduserende mekanisk bedrift som i år feirer 60 år i det norske markedet. Fra sitt tilholdssted i Hardanger har bedriften utviklet seg til å bli landets ledende leverandør av traktormontert utstyr for landbruk og kommunalmarkedet. Men eventyret kunne gått galt allerede før det var komt i gang. Oppstarten i 1948 skulle vise seg å bli alt annet enn enkel.


Optimisme etter krigen

Samson Lid så på slutten av krigen som en mulighet til å starte for seg selv. Optimismen og pågangsmotet var stort, selv om det meste av produksjonsutstyr og materiell ble rasjonert ut i kvoter, og de som hadde vært i drift under krigen ble prioritert. Da et tilbud om å kjøpe 2 tonn rustet ståltråd dukket opp var imidlertid alt klart for bedriftens første produkt: Trygg Sykkelkjetting, et perfekt produkt for islagte, norske vinterveier.


Samson Lid
Samson Lid: Arbeid i gards-smia på Lid hadde tidlig tent Samsons interesse for mekanisk arbeid men ville man i jobb i de harde 30-årene måtte man i snekkerlære, og slik ble det. Mot slutten av krigen var det imidlertid vanskelig å få tak i nok møbellås og -beslag, og på bakgrunn av dette kom tanken om å starte for seg selv. Samson satt i sjefsstolen frem til 1984.


Første produkt: Sykkelkjettingen TRYGG
Første produkt: Sykkelkjettingen TRYGG kom på markedet vinteren 1948 men måtte blant annet endre navn og tilbakekalles fra markedet. Det var imidlertid ikke den eneste utfordringen Samson måtte hanskes med i forbindelse med lanseringen.


Startproblemer

Problemet var bare at den rustede ståltråden måtte behandles før produksjonen kunne starte. Etter en rask studie kom han frem til en enkel oppskrift: Først en tur i salpetersyre, etterfulgt av et nøytraliserende kalkbad. Enkelt, men ikke enkelt nok. Hele den første produksjonen måtte trekkes tilbake da forhandlerne oppdaget at kjettingen etter hvert falt fra hverandre. Den likte seg best i den forseggjorte esken den ble levert i. Nøytraliseringen av salpetersyren var ikke god nok.

Det som var igjen av den rustede ståltråden ble solgt til et lokalt smelteverk for 35 kr og transporten kostet 30. Ikke mye igjen for mye hardt arbeid.


Flere problemer i vente

Ny sykkelkjetting ble produsert og pakket i de samme eskene. Salget gikk bra og fremtiden så lys ut. Helt til en av forhandlerne gjorde Samson oppmerksom på at merkenavnet Trygg allerede var i bruk av en sykkelprodusent på Lillehammer.

Nok en gang måtte eskene med sykkelkjetting tas i retur, men nå var startkapitalen oppbrukt. Banken ville ikke gi nye lån – så der stod han. Flere av bøndene i Steinsdalen hadde imidlertid tro på Samson, og ønsket å garantere for han. Da ble det andre toner fra banken, og i løpet av kort tid ble nye kjettinger sendt ut. I løpet av noen hektiske måneder solgte bedriften kjettinger for 38.000, og dermed var det hele i gang.


FaLang translation system by Faboba