Knut K. Dørum om 2007 Snøfres

folder_openKundehistorier
Knut K. Dørum tester 2007-freseren

Den går lett og kaster snøen langt!

Det er Knut K. Dørum fra Oppdal som uttrykker seg slik om 2007-fresen han har, den nyeste fra Dalen. Allerede i 1978 kjøpte han sin første Dalen-fres, en 1278 med to vifter, og den er i bruk fremdeles! Siden har det blitt mange fresere, han har faktisk vært innom de aller fleste Dalen-modellene.

– Jeg var spent da jeg kjøpte 2007-en. Tidligere prøvde jeg en konkurrerende fres med 85 cm vifte, den ble for tung å dra for traktoren. Jeg fryktet at traktoren ikke ville takle den store viften denne gangen også, men det gikk svært bra! Denne fresen er glimrende tilpasset til min John Deere 6420 som har 110 Hk, sier Dørum.

Trofast Dalen-kunde

Han har vært en trofast Dalen-kunde gjennom alle år, og har også annet utstyr fra bedriften. Vanligvis bytter han fresene etter 3 sesonger, og det har alltid vært lett å selge Dalen-utstyret, påpeker han.

Han brøyter i Gjevillvassdalen som går innover fjellet fra Oppdal. Her er det stor hytteaktivitet. – Tidligere brøytet jeg en del for kommunen, men i dag er kundene hytteeiere. Mitt inntrykk er at det kommer mer og mer snø med årene, og den kan til tider være svært tung, sier han.

– Jeg kjører i områder med stor høydeforskjell, og det gjør snøen ekstra vanskelig. Øverst kan det være kuldegrader og nederst kan det være varmegrader. Da kan snøen lett fryse i utkastervifta, og det kan være en utfordring.

– Dalen 2007 mater snøen godt inn i viften. Den går lett, og den kaster snøen langt. Jeg er også godt fornøyd med utformingen av tuten, og er villig til å betale mer for norsk kvalitet, sier den fornøyde snøfreskunden.

De små detaljene

Han var heldig og fikk tak i 2007-en da fresen ble lansert høsten 2010. Lid Jarnindustri gikk tom for denne modellen allerede i midten av september. Modellen har faktisk blitt så populær at det samme skjedde denne sesongen. Mange må vente enda et år før de får tak i produktet.

– En gjennomsnittsvinter brøyter jeg ca. 500 timer. Derfor er det viktig å ha det komfortabelt i traktoren. Med varmetråder i bakruta har jeg veldig god sikt, og det er viktig! Samtidig kan jeg en ha lavere og mer behagelig temperatur inne i hytta. Det er en svært god løsning, sier bonden.

– Jeg åpner stengte veier med 1278-en, mens jeg benytter v-freserne for den ordinære brøytingen. Snømengden kan variere mye i dette området. Normalt kan det være ca en meter, men det kommer som regel over tid og gjennom mange snøfall.

Hastighetsmessig kjører han ca. 15 km/t. Han har trinnløst gir på traktoren, og definerer bare nedre grense for turtallet – og da er det bare å kjøre. Om snømengden varierer så girer traktoren selv. – Det er som å kjøre bil med automatgir. Det er utrolig behagelig, avslutter den entusiastiske bonden med et smil.

Related Posts

keyboard_arrow_up